top of page

Kişilik envanter testlerini cevaplarken nelere dikkat edilmelidir?

Güncelleme tarihi: 13 Nis

Kişilik envanter testleri roller için uygunluğunuzu ve uyumunuzu ölçmek amacıyla kullanılır. Kişilerarası becerilerinizi, düşünce şeklinizi, duygusal yeteneklerinizi, diğer insanlarla nasıl iletişim kurduğunuzu, belirli durumlar hakkında nasıl düşündüğünüzü, nelerden motive olduğunuzu, değerlerinizin neler olduğu değerlendirecektir.


Sorularda karşınıza gelen ifadelere bakarak sahip olduğunuz becerilerinizi doğru bir şekilde temsil edip etmediğine karar vermeniz gerekir.  Tabi ki kişilik testlerini dürüstçe yanıtlamanız çok önemlidir ve çoğunlukla da ilk aklınıza gelen ifade ile ilerlemeniz önerilir. Ancak, her egzersiz de olduğu gibi bu yazıda bu testlerde dikkat edilmesi gereken birkaç noktayı sizlerle paylaşmak isterim. Size kişisel olarak bu testlere nasıl yaklaşacağımı anlatacağım ve kişilik envanter testi sorularını bu şekilde ele alıp almak istemediğinize daha sonra siz karar verebilirsiniz 😉 


Örnek sorulara geçmeden önce, kişilik envanter testlerinde değerlendirilen, pozisyonlar için gerekli olan ve kurumlara faydanızı gösterebileceğiniz yetkinlikleri de hatırlayalım.


İş verenlerin başvuran adaylarda aradığı en önemli yetkinlikleri özetlersek,


1.       Güçlü iletişim becerisine sahip olma- kişilik envanter testinde iletişim becerileri ile ilgili yetkinlikler soruluyorsa, burada da pozitif olan davranış göstergesini seçmeniz önemlidir.

2.       Dürüst olma

3.       Esnek olma

4.       Azimli, kararlılı ve öz disiplinli olma

5.       Diğerleri ile uyum içinde çalışabilme

6.       Problem çözme yetkinliklerine sahip olma

7.       Hızlı öğrenebilme

8.       Stratejik düşünme

9.       Öz motivasyonu yüksek olma

10.   Baskı altında etkili çalışabilme

 

Soruları cevaplarken yaklaşımımız nasıl olmalıdır?


Kişilik envanter testleri soruları farklı formatlar ile karşınıza çıkabilir. Gelin birkaç örnek üzerinden gidelim:


Aşağıdaki ifadelerden hangisi sizi en iyi şekilde tanımlar?

1.       Yeni insanlarla tanışmaktan hoşlanmam

2.       Zor bir proje üzerinde çalışmak beni heyecanlandırır.

3.       Baskılı durumlarda strese girme eğilimindeyim.

4.       Yalnız çalışmayı tercih ediyorum.

Bu ifadelerden hangisi sizi en iyi şekilde tanımlıyorsa ve gerçekten, dürüstçe dört numarayı seçmem gerektiğini söylersem ‘’Yalnız çalışmayı tercih ediyorum’’ burada hata yapmış olurum. Çünkü iş verenin aradığı şey muhtemelen bu değil. Kendinizi işverenin yerine koyarak tekrar düşünün, o pozisyon için hangi nitelikte ve nasıl yaklaşan birini arıyorlar? Yalnız çalışmayı tercih eden mi? Yoksa zor projeler üzerinde çalışması istendiğinde heyecanlanan birini mi? Buna göre cevabınızı yeniden gözden geçirin.


İkinci bir örnek daha yapalım.

Aşağıdaki ifadelerden hangisi sizi en iyi şekilde tanımlar?

1.       Kolayca üzülme eğilimindeyim.

2.       Durumları analiz etmekten hoşlanmıyorum.

3.       Toplantılarda tanımadığım insanlarla kendimi huzursuz hissediyorum.

4.       Takımdaki yeni üyelere yardım etmeye istekliyimdir.

Bu soruda %100 en iyi yanıtın dördüncü olduğu çok açık. Çünkü iş veren ekip içinde çalışacak kişilerden bu yaklaşıma sahip olmasını arıyordur. Yine burada kendimizi iş verenin yerine koyarak, onların o pozisyon için nasıl bir aday aradıklarını düşünüp cevap verme yöntemini kullanmamız bize yol gösterecektir.


Doğru/Yanlış Soru Tipi


Yukarıdaki tip kişilik envanter testi sorularında pozitif olan ifadelere yönelmeniz ve seçmeni gerekir.

İkinci tip soru çeşidine bakarsak. Doğru / Yanlış seçenekleri arasında karar verdiğiniz durumlar. Gelin birkaç örnek de buna yapalım.


1.       Kolay sinirlenirim.

2.       Tanımadığım insanlarla konuşurken kaygılanırım.

3.       Stresli durumlarda sakinliğimi korurum.

4.       Genellikle insanlar hata yaptığında sinirlenirim.


Örneğin birinci ifadede kolay sinirlenirim EVET cevabı, sizin baskı altında etkili çalışamayacağınız ve kolayca sinirleneceğiniz ve ekibe zarar vereceğinizi gösterirdi. Bir iş veren bu şekilde davranış sergileyen bir çalışan aramıyordur.


2. ifadede sizin etkili iletişim becerilerinizin olup olmadığı değerlendirilmektedir. Bu soruya da HAYIR şeklinde cevap vermek doğru bir yaklaşım olacaktır.


3. ifadede stresli durumlarda sakinliği korumak da stresle baş edebilme yetkinliğindeki durumunuzu ölçümler ve bu da iş hayatında olmazsa olmaz bir yetkinliktir. EVET cevabı bu tarz bir ifade için doğru bir yaklaşımdır.


4. ifadede sinirlenme ve öfkenin iş hayatında faydalı olmadığı aşikâr. Sabırlı ve anlayışla olmak daha faydalı tutum ve davranışlar. Bu da diğerleri ile uyum içinde çalışabilme yetkinliği ile ilgilidir. HAYIR cevabı verilmelidir.


Beşli Skala Soru Tipi:


Tamamen katılıyorum, katılıyorum, ne katılıyorum / ne katılmıyorum , katılmıyorum ve Kesinlikle katılmıyorum opsiyonlarından oluşan sorularda da dikkat edilmesi gerekenleri sizlerle paylaşmak isterim.


Örneğin: ‘’Kendimi motive etmekte zorlanırım. ‘’

Bu ifade için Kesinlikle katılmıyorum cevabını seçerdim. Çünkü, işverenler kendi kendini motive edebileni harekete geçebilen ve görevleri yerine getirmek için sorumluluk alabilen çalışanlarla iş birliği yapmak isterler.

2. ‘’İnsanlarla kolayca yakın ilişkiler kurarım.’’

Bu tip bir ifade de diğerleri ile yakın ilişkiler kurma ve güçlü iletişim yetkinliklerindeki durumumuzu değerlendirmemizi sağlar. Buna katılıyorum veya kesinlikle katılıyorum cevapları uygun olacaktır.

3.’’ Başkalarının sorunlarına yardımcı olmak bana cazip gelmez.’’

Bir kurumun hedeflerini gerçekleştirmesinde, güvenilir ve yardımsever bir ekip üyesi olmanız beklenir. Bu yüzden bu tip bir ifadeye Katılmıyorum cevabı uygun olacaktır.

4. ‘’Bir tartışmada karşı tarafın haklı olduğunu kabul etmekte zorlanırım.’’ Bu ifadeden şu yoruma varılabilir. Bir tartışmada geri adım atmayı reddeden bir kişi, iş yerinde uyumlu olma olasılığı daha düşüktür. Bu yüzden kesinlikle katılmıyorum seçeneği ile ilerlemek uygun olacaktır.

5.’’Bir grup içinde hiçbir zaman lider olmam.’’ Bu ifadeyi yine işveren tarafından değerlendirirsek, çalışanların özellikle zor zamanlar ve stresli anlarda liderlik yetkinliklerini kullanmaya istekli olmalarını beklerler. O yüzden bu ifadeye de Kesinlikle Katılmıyorum cevabını verebilirsiniz.

6.’’Kendimi motive etmekte zorlanırım.’’ Öz disiplin ve öz motivasyon iş veren açısından olmazsa olmaz yetkinliklerdendir. Bu yüzden bu ifadeye de Kesinlikle Katılmıyorum cevabı verilebilir.

7.’’ Farklı insanlarla çalışırken yaklaşımımı onlara göre uyarlarım.’’ Bu ifadeye de Katılıyorum cevabını verebilirsiniz. Yine bu takım içinde uyumlu çalışmak ve başkalarına yardımcı olmak gibi yetkinliklere refere eder.

8.’’Bir takım içinde çalışırsam, en iyi şekilde katkı sağlarım.’’ Bu zor bir ifadedir. Karar verirken, işin gerektirdiği yetkinliklere dikkat etmek gerekir. Örneğin bir Bilgisayar mühendisi veya IT uzmanı söz konusu ise, buna Katılmıyorum diyebilir. Çünkü genellikle yalnız çalışırlar ve bir ekip çalışması söz konusu değildir. Örneğin bir hemşireden bahsediyorsak, burada diğer ekip arkadaşları ile oluşturduğu takım çalışması çok kritiktir ve buna Katılıyorum cevabı daha uygun olacaktır.

9.’’Kendimi cömert ve özverili bir kişi olarak görürüm.’’ Kesinlikle katılıyorum.

10.’’Herkes eşit bir şekilde değerlendirilmelidir.’’ Kesinlikle katılıyorum.


Bunun gibi sorular bir kişilik envanter testinde karşınıza çıkabilir.


Özetle kişilik envanter testlerini cevaplarken kesinlikle samimi olmakla birlikte, işverenin gözünden, o pozisyonunun gerektirdiği yetkinlikleri de düşünerek, kuruma sağlayacağınız faydayı göz önünde bulundurarak cevaplarınızı vermeyi unutmayın.


Yazar: Elif İlknur Tüzün


Not: Sorular bir kaynaktan alınmamıştır, genel karşılaşılan soru örneklerinden derlenmiştir.


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page